Estland sjunger och dansar!

Estland sjunger och dansar!

Den 4 -7 juli äger sång-och dansfestivalen rum i Estlands huvudstad Tallinn. Festivalen är Estlands största kulturarrangemang som hålls var femte år och evenemanget är upptaget på UNESCO-s lista för världens immateriella kulturarv.

Att samlas för gemensam dans - och sångfest är en 150 år gammal tradition i Estland. Den fick sin början i en tid då staten Estland inte fanns, men det fanns ett folk som pratade samma finsk-ugriska språk och hade bebott landet sedan urminnes tider. Allt mer ökande medvetenhet om sina rötter, sin gemensamma historia och gemensamma språk ledde så småningom till behovet att förenas mot främmande förtryck.

Foto av Kaido Haagen,Visitestonia

Genom sång och dans har estniska folket över hundra år manifesterat sin sammanhållning och längtan efter sin egen stat. Idag när drömmen om självbestämmandet har gått i uppfyllelse samlas människorna i Estland för att fira sin frihet. Genom sång och dans hyllar man sitt fosterland, kultur och modersmål som mot alla odds har överlevt i historiens korsdrag under 2000 år.

Årets sång-och dansfestival heter „Minu arm“ ( “Min kärlek“.) Orden syftar till estniska nationalskalden Lydia Koidulas berömda dikt från 1800-talet, “Mitt fosterland är min kärlek“, som har blivit något av en inofficiell nationalsång för estländarna.

Sångarfestivalen äger rum på sångarfältet och dansfestivalen på idrottsstadion Kalev.

Du kan följa festivalen live var du än befinner dig i världen, på www.err.ee

Mer info om festivalens program, biljetter och transport hittar du på www.laulupidu.ee/en/

Inga kommentarer än

PERSONLIGA ERBJUDANDEN